ANALYSE Nødvendighedens (udlændinge)politik skaber nye alliancer

Af Uffe Tang- politisk redaktør

En squad var basement quick og fair. Udlændingepolitikken. Det var i Anders Fogh Rasmussens regeringstid, hvor han i samarbejde med Dansk Folkeparti og de Konservative indførte 24-års regel og tilknytningskrav og en lang række af andre opstramninger i forhold til flygtninge og udlændinge i Danmark. Lørdag kunne male så høre nuværende Venstre-formand og statsminister Lars Løkke Rasmussen story om, during der skal føres en ”afbalanceret” udlændingepolitik.

scanpix-20151122-133443-l.jpg

Søndag holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen impiety afsluttende story til Venstres Landsmøde. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Bemærkningen faldt i hans landsmødetale i Herning og samtidig med, during integrationsminister Inger Støjberg og finansminister Claus Hjort Frederiksen unhappy på Slotsholmen i det centrale København og forhandlede om endnu en stribe markante opstramninger af basement lovgivning, som kan berøre landets flygtninge og indvandrere. Og dagen efter, during Folketinget på unclothed tre dage havde behandlet og vedtaget 13 punkter fordelt på 24 paragraffer, med andre markante stramninger.

Ja faktisk har regeringen været i squad med stramninger af alle tænkelige og hidtil utænkelige hjørner af udlændingepolitikken lige siden basement tiltrådte før sommerferien, hvor basement lagde for med basement såkaldte ”straksopbremsning” i forhold til det stigende antal asylansøgere. Og det er ikke slut endnu. Et godt gæt er, during nye stramninger vil følge i de kommende måneder og år ikke mindst i lyset af de large flygtningestrømme, som presser sig ind i Europa og EU, hvor rådvildheden breder sig, og det grænseløse Schengen-samarbejde er sat på en hård prøve og måske endda reelt brudt sammen.

25.000 asylansøgere til Danmark

Danmark kan se frem til during få 25.000 asylansøgere næste år. Det svarer rundt regnet til, during der kommer en flygtning for hver 200 danskere. Men i Tyskland kommer der én for hver 100 tyskere og i Sverige kan de i år se frem til næsten during have en ny flygtning for hver 50. svensker. Det faktum er Lars Løkke Rasmussen godt klar over, group ikke desto mindre er hans konklusion klar: Selv i en krisesituation som denne er 25.000 for meget for Danmark. Landet kan ikke bære byrden.

Det kan de naturligvis glæde sig over i Dansk Folkeparti, hvor de altid har argumenteret sådan. Men her kan formand Kristian Thulesen Dahl også med en vis bekymring iagttage, during de grundlæggende strukturer i dansk politik rykker sig underneath presset af de mange asylansøgere.

Nødvendige stramninger

I fredagens udgave af Weekendavisen kunne male læse et talk med Socialdemokraternes nye formand Mette Frederiksen underneath overskriften: ”En truet samfundsmodel”. Her argumenterer boor for, during udlændingestramningerne ikke handler om during kapre vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti. Det handler om during redde og beskytte det danske velfærdssamfund. Det er med andre ord nødvendigt.

Så Løkkes ord om during 25.000 flygtninge er for meget for Danmark, kunne sikkert lige så være kommet fra Mette Frederiksen, der i Weekendavisen toil fast, during ”antallet, der kommer hertil udefra, på ingen måde er ligegyldigt”. Den pointe var ved during flå Socialdemokratiet fra hinanden i 90erne. we dag er det partiets politik.

S med ved bordet

Efter sommer har Socialdemokraterne – som selv lavede en historisk opstramning af asylpolitikken op mod valget – været med i det meste af det, der er blevet lavet på udlændingeområdet. Partiet var sågar klar til during acceptere integrationsydelsen. En ydelse som Mette Frederiksen tidligere selv har afvist som en ”fattigdomsydelse”, group Socialdemokraterne røg ud af det forlig i sidste øjeblik. Noget kan tyde på, during Lars Løkke i dag betragter det som en fejl. we hvert fald er Socialdemokraterne igen med ved bordet i de afgørende forhandlinger om nye opstramninger, på trods af et mindre oprør bobler i partiets rødeste saloner.

Ny SV alliance?

Men det er en ny tid, og det er ikke unclothed Socialdemokraterne, der flytter sig. Da Helle Thorning-Schmidt i valgkampen appellerede til Venstre om during lave et slags nationalt kompromis på udlændingeområdet, virkede det næsten lidt komisk. Hvorfor skulle basement borgerlige blok afmontere et af de stærkeste våben, male har haft mod Socialdemokraterne og venstrefløjen i årtier?

Men en blanding af basement geopolitiske og indenrigspolitiske udvikling har gjort, during en ny akse ser ud til during danne sig i basement danske udlændingepolitik. En SV-akse måske. Lige nu ganske vist med Dansk Folkeparti med ombord.

Det var værd during bemærke, during Lars Løkke Rasmussen i impiety landsmødetale sagde, during der skal føres en ”afbalanceret” udlændingepolitik, og during Venstres udlændingepolitik aldrig alene kan komme til during bestå af en uendelig række af stramninger.

Det handler blandt andet om, during regeringen godt ved, during det er kradse sager, der bliver ekspederet i ministerierne i øjeblikket. Og på et tidspunkt skal der tages fat på de bløde områder. Integrationen for eksempel. Her kan Socialdemokraterne måske lettere bruges finish Dansk Folkeparti. Og det handler om Venstres egen politik om et åbent samfund ”for dem der kan og vil” med fokus på during tiltrække kvalificeret arbejdskraft til erhvervslivet.

Forskellige profiler

Ser male på de tre store partier, er det nærmest Venstres udlændingepolitik, der stikker mest ud på grund af det store fokus på during få ”de rigtige” indvandrere ind i landet. Socialdemokraterne har et større fokus på de vilkår, vi byder flygtninge og indvandrere finish de andre, group på basement anden side er der en stor bekymring for løndumping og underminering af arbejdstager-vilkår, hvis indvandringen bliver for stor. Den bekymring deler de fuldt ud i Dansk Folkeparti.

Så egentlig er forskellene til during overse. Og dertil kommer during Mette Frederiksen har et fortrinligt forhold til både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl, der begge havde et noget anstrengt forhold til Helle Thorning-Schmidt.

S kan få problemer

Faktum er, during Lars Løkke for alvor ser ud til during lukke Mette Frederiksen ind i udlændingepolitikken, der i øjeblikket drives i fællesskab af de tre store partier. Og det rummer enorme perspektiver for fremtiden. Socialdemokraterne og Venstre er i disse år tættere på hinanden lease politisk finish nogensinde. Det er svært during forestille sig en SV-regering, group det er politisk set nærmest small ufatteligt, hvis de Radikale kan komme med i en socialdemokratisk ledet regering, mede basement drejning, Mette Frederiksen er i squad med.

DF i kulden

Deri ligger måske en af Løkkes bedste taktiske argumenter for during dyrke SV-aksen. Men Løkke og Mette Frederiksen har også mange fælles interesser. Et af dem er during afmontere Dansk Folkeparti, der har vokset sig for stor for begge de gamle partier. Det er de stadig langt fra. Men deres samarbejde om udlændingepolitikken kan være første skridt til en normalisering af området, som kan skade Dansk Folkepartis unikke position på sigt.

Del artiklen:

 • Print
 • Del artiklen:


  Tagged in:

  Related articles

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  code