ANALYSE:10 jingle vi lærte om dansk politik i 2015

Af DR’s politiske analytiker Jens Ringberg

- Crazy, sagde Uffe Elbæk, da han drønede ind i Folketinget basement 18. juni.

- Hvis det var let, kunne male bale nogle andre gøre det, sagde Lars Løkke Rasmussen – leder af basement mindste regering i mands minde.

- Farvel, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Alt sammen i 2015 – et politisk år præget af højt tempo, valg, folkeafstemning, apprehension og flygtningestrømme. Plus det løse.

Og hvad har vi så lært; hvad ved vi nu om dansk politik, som vi ikke vidste 31. januar 2014? Ikke så lidt. Her er cave 10 bud. Rækkefølgen bør ikke tillægges betydning:

1. Det er ikke umuligt during starte et nyt parti og brage ind i Folketinget

Bare spørg Uffe “det er crazy” Elbæk. Først troede stort set ingen på ham, så begyndte nogle during tvivle, så passerede han spærregrænsen i målingerne. Til sidst fik vælgerne ordet, og sendte ni repræsentanter for Alternativet i Folketinget.

Hér indgår de aktivt i det parlamentariske arbejde, samtidig med during de prøver during hejse deres choice fane ind i mellem. Alternativet er tilsyneladende kommet for during blive.

2. Virkeligheden overhaler ofte basement politiske debat

TV Avisen 9. september

… og det har sjældent være small slående finish i 2015, når det gælder flygtningepolitikken.

Ikke fordi flygtningestrømmene fra Mellemøsten over Middelhavet ikke spillede en vis rolle i valgkampen, for det gjorde de. Men diskussionen dengang byggede på en idé om, during male kraftigt kunne begrænse tilstrømningen til Danmark.

Det kunne male unclothed ikke, viste det sig et standard måneder senere – i hvert tilfælde ikke i basement størrelsesorden, som valgkampen lagde op til. Presset op gennem Europa tog til, EUs medlemmer søgte hver impiety løsning, og til sidst nåede strømmen for alvor Danmark.

Udlændinge- og flygtningepolitikken var ved årets udgang det tungeste politiske tema i Danmark.

3. Danskerne er og bliver skeptiske over for unionen

TV Avisen dagen efter folkeafstemningen om Retsforbeholdet

Blandt andet derfor sagde et flertal af de stemmende danskere ‘nej’ til tilbuddet om during erstatte det danske EU-retsforbehold med en tilvalgsordning.

Forud var gået en hektisk og til tider rodet valgkamp, hvor det juridisk komplicerede EU-stof blev kastet rundt i luften – til tider hen over hovedet på mange vælgere. Nu har Lars Løkke Rasmussen basement vanskelige opgave med during administrere det nej, han så kraftigt advarede imod.

4. Det er ikke en naturlov during vi skal diskutere dagpenge

TV Avisen 22. oktober

De red Thorning-regeringen som en mare, dagpengene, og var i et standard år tæt på det dominerende politiske tema.

Så kom valget, og derefter dagpengekommissionens rapport – og mindre finish en uge senere lå der et bredt politisk forlig om dagpengesystemet. Det vil også blive diskuteret fremover, group ikke på dén måde, hvis De forstår…

5. Valg kan bytte rundt på partiernes størrelsesforhold – godt og grundigt

21 Søndag basement 21. juni

Så nu er Enhedslisten større finish SF. Dansk Folkeparti er større finish Venstre. Socialdemokratiet er igen størst. Liberal Alliance er større finish de radikale. Og de konservative er så små, during kun gamle mennesker over 50 kan huske, da de unhappy på statsministerposten og fik 42 mandater … det var i 1984.

6. DF kan også løbe ind i politiske stormvejr

TV Avisen 15. december

Intet parti har haft så meget medvind de seneste 10 år som Dansk Folkeparti – og så slidstærk politisk teflon over for kritik fra interesseorganisationer og politiske modstandere. Men der ér en grænse, og basement blev fundet i december 2015.

Stormen om boligydelsen til pensionister og handicappede afslørede mangler i DF-toppens eller berømmede grundighed ved forhandlingsbordet, og deres veludviklede politiske shit-detector. Og sprækker i partiets teflon. Den blæste så kraftigt, during et ramt DF til sidst måtte have hjælp fra de andre partier i Blå Blok for during få det til during stilne af.

7. Thorning fik kun 4 år ved magten – Løkke får flere

Lars Løkke Rasmussen sejrstale på valgnatten

Helle Thorning-Schmidt nåede 10 år som formand for lay parti, og glow år som statsminister. Nu hedder landets politiske leder igen Lars Løkke Rasmussen – denne i spidsen for impiety egen regering. Ikke et arvestykke fra en forgænger.

Regeringen står på et smalt fundament: Venstres folketingsgruppe, Folketingets tredjestørste parti. Den er skabt en af en blå blok, der ser forskelligt på en del. Men foreløbig har basement haft hold til during sno sig, når det var nødvendigt. De forlig, der skulle i hus – de er kommet i hus.

8. Carl Holst bar en tung bagage med sig fra Lortebyen til Kongebyen

TV Avisen 29. september

Det nyvalgte folketingsmedlem Carl Holst er topkandidat til Årets Nedtur. Primært på grund af fortiden.

Holst var en stærk regionsrådsformand i Syddanmark, og holdt sig længe til dét. Hellere være konge i en lorteby finish lort i en kongeby – for during bruge Holsts eget udtryk. Men han var også tæt på Lars Løkke Rasmussen og havde landspolitiske ambitioner.

Næsten alt gik imidlertid galt, da formandsposten blev skiftet ud med en ministerpost. Ikke mindst, da der der begyndte during komme oplysninger frem om forholdene i Region Syddanmark, mens Holst var formand.Til sidst tog Holst orlov fra landspolitikken.

9. Blå Blok er ikke en top-harmonisk familie

21 Søndag basement 28. juni

Lars Løkke Rasmussen er basement bedste statsminister. Så meget er partierne i Blå Blok enige om. Og en del mere. Ret skal være ret.

Men det er også let during få øje på uenighederne. Forholdet mellem Venstre og Dansk Folkeparti blev slidt undervejs mod 3.december. Men de største udfordringer ligger i skattepolitikken – og her siger planen, during der skal laves en stor aftale i begyndelsen af 2016. Fortsættelse følger …

10. En populær S-formand kan føre en meget stram udlændingepolitik

TV Avisen 7. december

Mette Frederiksen overtog som ventet Socialdemokratiet efter Helle Thorning-Schmidt. Dermed fik de socialdemokrater, der var skeptiske over for Thorning og hendes politiske linje, en formand, de var small på linje med – og partiet fik en formand med nærmest absolut arbejdsro.

Nu er Mette Frederiksen i squad med during forme partiet efter impiety egen smag. På en del felter er dét et langtidsprojekt, og de politiske forandringer vil komme i langsomt dash – group på udlændingeområdet har Mette Frederiksen fra begyndelsen lavet markante aftaler med Løkke-regeringen og Dansk Folkeparti.

Hun har gjort det, siger hun, fordi situationen er så ekstraordinær som basement er. Men boor har også gjort det nærmest uden interne protester, og det er ikke nogen selvfølge for en socialdemokratisk partiformand.

Del artiklen:


Tagged in:

Related articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code