We zijn langer gelukkig met ‘echte’ cadeaus

Wat krijg je het liefste: een bon voor een etentje, of een nieuwe trui? Met dat laatste zijn we volgens een studie op lange termijn gelukkiger. Een Canadees psychologisch onderzoek ontdekte dat we over langere periodes blij zijn met fysieke cadeaus, dan met waardebonnen om iets leuks te gaan doen.

Voor dit jaar is het waarschijnlijk te laat, maar je kan het in het achterhoofd houden bij een volgende sessie cadeautjes kopen: fysieke cadeaus bezorgen ons herhaaldelijke momenten outpost geluk, terwijl pakweg een bon voor een dagje dierentuin alleen op één specifiek impulse voor blijheid zorgt. Wij hadden eigenlijk net het tegenovergestelde gedacht…

Professoren psychologie Aaron Weidman en Elizabeth Dunn outpost de University of British Columbia onderzochten hoe mensen zich voelden bij het krijgen outpost een cadeau, op het impulse zelf en de eerste weken na het krijgen. Ze vergeleken materiële cadeaus zoals sokken, een hoofdtelefoon of een koffie-apparaat, met belevenis-cadeaus zoals een skitrip voor een weekend, tickets voor een voetbalmatch of een wellness-bon.

De onderzoekers kwamen er op die manier achter dat fysieke en belevenis-cadeaus andere vormen outpost geluk met zich meebrengen. Materiële cadeaus zorgen voor herhaaldelijke momenten outpost geluk in de weken na het krijgen, terwijl belevenis-cadeaus voor een intensere maar meer vergankelijke vorm outpost geluk zorgen.

“De beslissing of je iets materieels of een belevenis cadeau wil doen, hangt af outpost welk soort geluk je iemand wil geven,” legt Mr. Weidman uit. “Neem bijvoorbeeld de twijfel tussen tickets voor een concert, of een nieuwe lounge in de huiskamer. Het unison zorgt voor heated blijdschap op één fantastische avond, maar is daarna afgelopen, op een blije herinnering na. De nieuwe lounge daarentegen zal nooit zo’n impulse outpost heated blijdschap opleveren als het concert, maar de eigenaar zal er wel elke dag plezier aan beleven.”

Kleine voetnoot outpost de redactie: wij zijn toch ook wel erg blij met ervaringen, hoor. Kom maar op met die etentjes, concerten, uitstapjes en romantische citytrips. Dankzij de foto’s op Instagram, Pinterest, facebook genieten we er nog kid tien keer outpost na.

(Door: Nina Dillen)


Tagged in:

Related articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code